Ügyvédje mindent megtesz, hogy otthon ápolják Galambos Lajcsit – elmondta, mi várható…

Galambos Lajcsit már a börtönbe is mentőautóval szállították és azóta is romlik az egészségi állapota. Az ügyvédje, dr. Csontos Zsolt elmondta, hogy a beadványt már beadta, hogy Lajcsi otthonápolásban részesüljön, azonban ennek több feltétele is van – számolt be a Blikk.

Galambos Lajcsi másfél hónapja van börtönben és ügyvédje, miután először látogatta meg a baracskai börtönben, komoly aggodalmát fejezte ki a jólétéért. Lajcsi csak pépesített ételeket bír enni és jelentősen lefogyott. Dr. Csontos Zsolt azóta kétszer is meglátogatta, és arról számolt be, hogy a trombitás állapota rohamosan romlik.

“Láthatóan egyre gyengül, minden héten egyre vékonyabb, erőtlenebb. Szerencsére pszichésen még kiegyensúlyozott, mert amikor próbálok vele beszélgetni, akkor rám néz, keresi még a szemkontaktust. Az első kérdése, amikor bemegyek hozzá, hogy én hogy vagyok és a gyerekeim felől érdeklődik. Nem sajnáltatja magát, nem is panaszkodik semmire és senkire, pedig egyre rosszabb az állapota.”

-mondta az ügyvéd, aki hozzátette, hogy természetesen Lajcsival sem kivételeznek, ugyanazokat az ételeket kapja, mint a többi rab.

Egyre rosszabb állapotban van Galambos Lajcsi! Várja a másodfokú döntést a halasztásról a zenész

“Az természetes, hogy egyre csak fogy, hiszen nem tud úgy étkezni, ahogy neki kellene a betegsége miatt. Nagyon nagy szüksége lenne a betegsége miatt a speciális étrendre, mint, amit otthonában fogyasztott, de itt ő is ugyanazt az ételt kapja, mint a többi fogvatartott, itt senki nem válogathat. Ám mivel szilárd ételt nem tudott lenyelni, ezért pépesítve kapta a börtönkosztot. Nem csoda, ha gyomorforgatónak tartotta a turmixolt rakott krumplit, bablevest vagy mákos tésztát. Ezekből még kevesebb mennyiséget tudott elfogyasztani. Most inkább azt kérte, hogy vigyék be neki az ételt normál állapotban, és ha leves van, annak a levét leissza, vagy a szaftos ételek híg részét kiszürcsöli.”

– mondta dr. Csontos Zsolt, aki szerint különösen nehéz Lajcsinak az, hogy szeretteivel csak Skype-on tartja a kapcsolatot.

“Sokáig kórházban vizsgálták, ezért a családja még nem volt nála személyes beszélőn, hiszen ők csak havonta egyszer, a megadott időpontban látogathatják. Így csak telefonon és Skype-on tartja a kapcsolatot gyermekeivel. Az ügyvédi beszélő nincs szigorúan szabályozva, ezért én már háromszor voltam bent nála. Azt gondolom, ha rácsok mögött is kell maradnia, azt lelkileg ki fogja bírni, mert képes arra, hogy alkalmazkodjon az adott helyzethez. Hogy fizikálisan fogja-e bírni, azt nem tudom. Egyre sápadtabb és soványabb, számomra ijesztő és aggasztó az állapota. Maradt a gyengélkedőn, mert fizikailag semmit nem tud csinálni, ül, fekszik egész nap.”

Lajcsi otthonápolási kérelmét hamarosan elbírálják (Fotó: Bors)

Idén február óta a büntetés-végrehajtás bevezette a házi őrizetet. Ez olyan helyzetet jelent, amikor egy krónikus betegségben szenvedő fogvatartott, aki nem képes alapvető szükségletei nagy részét vagy egészét önállóan kielégíteni, napi tevékenységei során állandó segítségre és gondozásra szorul, és akinek egészségi állapota várhatóan nem javul ésszerű időn belül, házi gondozásban helyezhető el. Ezt szeretné elérni Lajcsi ügyvédje az ő ügyében.

“Az erre vonatkozó kérelmet beadtam. A BV orvosának kell megállapítania, hogy a fogvatartott megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, és neki kell ezt felterjesztenie a büntetés-végrehajtási bírónak. Emellett egy olyan személytől is kell igazolás írásban, aki vállalja, hogy gondozza a beteget, ha kikerül.”

-mondta el az ügyvéd.

kiemelt kép: Bors

Börtön helyett a színpadra: Nagy bulit csapott Galambos Lajos!

Leave a Reply

%d bloggers like this: