Az évtized átverése? Lions Gate, amelyen többezer ember bukta el a befektetett pénzét

Az elmúlt hónapokban megjelent az online térben egy könnyű otthoni munkát és nagy fizetéseket ígérő weboldal, a Lions Gate – írta a ReflektorOnline.

Maga a Lions Gate filmvállalat létezik, azonban ennek az oldalnak az égvilágon semmi köze a valódihoz, pusztán jogtalanul használják a nevét. Ez viszont pont elég arra, hogy azt a szöveget adja be a leendő munkavállalónak, hogy filmelőzeteseket kell megnézni és ezért a pár másodperc, vagy pár percnyi munkáért jó fizetést kap, hiszen a filmvállalatnak fontos az, hogy az előzeteseket minél többen lássák, ezzel tudják könyebben értékesíteni a piacon a filmeket. Alapjáraton ez még nem is lenne problémás, azonban van egy letéti díj, amely nagyjából száz amerikai dollár magasságában indul és a különböző szinteken akár a többtízezer amerikai dollárt is elérheti. A belépési díj egy céges számlára való befizetése után aktiválódik a munkafelület és az alkalmazott elkezdhet dolgozni. Öt napon keresztül gyűjti a platformon a napi – szinttől függően- pár dollártól több ezer dollárig terjedő összeget, amelyet öt naponta írnak jóvá arra a felületre, amelyen a kifizetést lehet elindítani.

A próbaidővel együtt tehát egy hétig csak csak mínuszban van az alkalmazott, viszont folyamatos bíztatást kap arra, hogy másokat is szervezzen be, mert az ő életük is megváltozhat.

Mindeközben a különböző csoportokban látható a munkavállalók köszönete, akik boldogok, mert még jutalom dollárokat is kapnak. Persze ez csak a platformon létezik, nem került kifizetésre, de jól néz ki, hogy a nagyfőnök megjutalmazta a munkájukat. 

Ezek hatására is gyanútlan munkavállaló beszervezi a legjobb barátait, valamint a családtagjait, mert nyilván nekik is szeretne könnyen elérhető plusz jövedelmet, így tovább duzzasztja a csalók befizetési számláját.

Közben elérkezett arra a szintre hogy az első nagyjából húsz dollárját kiutalhatja magának. Meg is teszi, hiszen érdekli, hogy valóban lehet-e ezzel keresni.

További három nap a pénz megérkezésének ideje, ami idő alatt újabb kedves barátok és családtagok lépnek be. Megjön az első nyolcezer forint és a munkavállaló boldog, hogy valóban lehet ezzel pénzt keresni. További egy hétig dolgozik és segít másoknak, mindenki befizet, mindenki ugyanezt végigjárja és közben elképesztő menyiségű összeg megy a különböző cégek számláira, ahonnan ezeknek csak apró töredéke jut vissza a munkavállalókhoz.

Így nézett ki a csoport, amikor beküldték az elvégzett munkáról a fotókat. Látható, hogy van, akinek 1750 dollárja ragatdt bent (Fotó: screenshot – olvasóriporter)

Akik elérik azt, hogy van 15 vagy több emberük a saját kis csoportjukban, azokat kitüntetik és azt írják, hogy párszáz, vagy akár többezer amerikai dolláros fizetést kapnak havonta. Erről egy videót kell készíteniük, ahol a főnököt dicsőítik, köszönetet mondanak neki, amiért megváltoztatta az életüket.

És tényleg! Nem beszéltünk a főnökről…

Az egyik nagyfőnök “Elena” néven van jelen, aki szerb és Belgrádban él. Nyilván nem valószínű, hogy ez igaz, de ezt írja magáról. Alatta vannak különböző fura nevű menedzserek és pár magyar segítője, akik segítenek a navigálásban, ha elakadt a munkavállaló valahol. A magyar segítők több, mint valószínű, hogy ugyanolyan károsultak, mint azok, akik később léptek be a rendszerbe.

Mindenesetre csütörtökön a Lions Gate csoportokban elkezdtek nyugtalankodni az emberek, pénteken már nem voltak túl kommunikatívak a főnökök és menedzserek, szombaton reggel pedig leállt a rendszer, megszűnt a platform is. A károsultak száma akár a több tízezret is elérheti, jelenleg több olyan csoport is létre lett hozva már a közösségi médiában, illetve különböző messenger felületeken, ahol a kizsebelt károsultak csoportos feljelentést tesznek az őket átverők ellen.

Így nézett ki a platformon a letéti nyilvántartás, ezek szerint a befizetett 400 dollárt egy év múlva visszaadják – persze ez nem igaz (Fotó: screenshot – olvasóriporter)

A magyar cégek magyar tulajdonosai és ügyvezetői könnyen elérhetőek, felelősségre is vonhatóak, bár volt olyan bejegyzés az egyik csoportban, amely szerint hajléktalanok nevére alapítottak cégeket, akiknek a lakhatási adatait átmenetileg az egyik magyar szervező biztosította. Egy biztosnak tűnik: a pénzüket nagy valószínűséggel a károsultak sosem fogják látni, miután az már valahol a világ másik végén van különböző nem látható és kripto számlákon.

Többmilliós károsultak is vannak

A jelenleg is látható messengeres csoportokban többen arról számolnak be, hogy százezres nagyságrendű pénzeket buktak. Vanak azonban olyanok is, akik 3-4 milliós, vagy akár ennél nagyobb pénzeket buktak. Voltak, akik beléptek és fizettek, de már dolgozni sem tudtak. Az egyik neve elhallgatását kérő károsult lapunknak elmondta:

“Sejtettem, hogy nem tart örökké ez a munkalehetőség, de arra nem számítottam, hogy befizetem a pénzt és el sem tudom kezdeni a videók megnézését. Miután elküldtem az összeget a megadott magyar számlára, azután tájékoztattak, hogy a regisztráció nem sikerült, vissza fogják utalni a pénzt, de addig is adnak egy másik számlaszámot, amire újra utaljam át. Az a számlaszám már egy magyar cég wise számlája volt, amire nem utaltam át újra a pénzt. Reggelre eltűnt minden, törölte magát Elena is, így azt hiszem a pénzemre keresztet vethetek.

Látva azonban, hogy sokan milliókat veszítettek ezen, tlaán még nem is jártam olyan rosszul. Leginkább azokat sajnálom, akik az utolsó pénzüket tették ebbe bele, a jobb élet reményében”

-mondta az egyik károsult.

Az egyik károsult leírta a csoportos feljelentést tevő alkalmazottak csoportjába, hogy mennyit bukott. (Fotó: screenshot – olvasóriporter)

Mit tehet a károsult?

“Első ránézésre piramisjátéknak tűnik, azonban ennél sokkal többről lehet szó. Nem kizárt, hogy itt már csalás és akár pénzmosás ténye is beigazolódhat. Azt javaslom a károsultaknak, hogy a lementett bizonyítékokkal tegyék meg a feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy az ügyfélkapuval rendelkezők a police.hu-n keresztül az innovára irányítva tudnak feljelentést tenni – mondta el lapunk kérdésére dr. Pikali Petra büntetőjogász.

Amint folytatása lesz az ügynek, mindenképp megírjuk.

MÉG TÖBB BŰNÜGYI HÍR IDE KATTINTVA!

kiemelt kép: Shutterstock / illusztráció

EZ IS ÉRDEKES!

Kovács Kati: “Amikor kilátástalan a helyzet, az ember inkább megtartja a pénzét, és nem szórakozni megy belőle”

 

Leave a Reply

%d